Jadłospis

Jadłospis

Jadłospis III

Przedszkole Publiczne i Żłobek ,,Bajka” w Wietrzychowicach

18 – 28.03.2024

Data                Śniadanie                                        Obiad      Podwieczorek      Uwagi / zmiany
  Poniedziałek

  18.03.2024

Chleb pszenno-żytni i słonecznikowy 30g z masłem 10g, schab pieczony 20g,  pomidor malinowy, herbata malinowa, kakao na mleku,  owoc         ok. 350kcal Krupnik 200g ( ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, kasza jęczmienna, zioła, śmietana 12%) makaron ( mąka pszenna makaronowa, jaja, woda) z sosem jogurtowo-owocowym 150g ( jogurt naturalny ( z mleka), cukier, truskawki ) kompot, woda,  owoc                           

                                                                                                ok.  600 kcal                                                            

Pieczywo pszenno-żytnie z masłem, humus z ciecierzycy z marchewką- wyrób własny

( ciecierzyca, marchewka, zioła, sok z cytryny, czosnek)

herbata z cytryną                         Ok.200kcal

 
  Wtorek

  19.03.2024

chleb pszenno-żytni i orkiszowy 30g z masłem 10g,  kasza manna na mleku z dodatkiem wanilii, herbata z czerwonokrzewu z miodem, sok owocowy

                              ok. 350kcal

Zupa neapolitańska z makaronem 200g ( ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, zioła, ser mozzarella ( z mleka) śmietana 12%, mąka  pszenna makaronowa, jaja, woda) puree ziemniaczano-marchewkowe 100g, ( ziemniaki, masło, marchew, śmietanka12%) pieczeń duszona w sosie własnym 50 g, surówka z kapusty pekińskiej ( szynka wieprzowa, cebula, czosnek, zioła, olej, śmietana 12%, kapusta pekińska, marchew, cebula, jabłko, jogurt naturalny, śmietana 18%) kompot wieloowocowy, sok owocowy, woda                                         ok. 560 kcal Ciasto bananowe ( wyrób własny-mąka pszenna, mąka razowa, jaja, banany, olej, cukier)

herbata z owoców leśnych

ok.200kcal

 
  Środa

  20.03.2024

chleb pszenno-żytni i graham 30g z masłem 10g, filet z indyka, ogórek, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata z aronii, owoc

                             ok. 350kcal

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 200g (ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, kalafior, ziemniaki, zioła, śmietana 12%) naleśniki szpinakowe z twarogiem i dżemem truskawkowym 150g, ( mleko, mąka pszenna, woda mineralna, jaja, olej rzepakowy, szpinak, twaróg półtłusty   ( mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) dżem ( owoce  50%, ksylitol, woda, substancja żelująca – pektyna, regulator kwasowości – sok z cytryny, kwas askorbinowy) kompot wieloowocowy, woda, owoc                                                                               ok. 650 kcal Półmisek owoców

Krążki kukurydziano-jaglane ( mąka kukurydziana 45%, kasza jaglana 55%)

ok.150kcal

 
  Czwartek

  21.03.2024

chleb pszenno-żytni  i wieloziarnisty 30g z masłem, ser żółty ( z mleka) papryka, herbata z czerwonokrzewu, kawa z mlekiem, owoc

                             ok. 360kcal

Rosół (ćwiartka kurczaka, kaczka, indyk, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, zioła) z makaronem literki ( mąka pszenna makaronowa, jaja, woda) 200g, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem ( ryż, filet kurczaka, ananas, cukinia, papryka, marchew, koncentrat pomidorowy, zioła) kompot wieloowocowy, woda, owoc                                                         ok.  560 kcal

 

Koktajl owocowy ( wyrób własny – banan, truskawka, gruszka, sok jabłkowy)

                              ok. 180kcal

 
  Piątek

  22.03.2024

Ciasto drożdżowe ze serem (wyrób własny- mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże, cukier, twaróg

 ( z mleka)) 30g, masło 10g , owsianka na mleku z rodzynkami, herbata truskawkowa, owoc

Alergeny:1,7     ok, 375 kcal     

                     

 

                                                                                                                                                  

Barszcz czerwony z uszkami ( ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, czosnek,  seler, cebula, burak czerwony, zioła, sok z cytryny, uszka z grzybami ( mąka pszenna, pieczarki, bułka tarta, masło, ) 200 g, dorsz z pieca w sosie śmietanowym, ( filet z dorsza, zioła, bulion warzywny, mąka pszenna, śmietana 12%) ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty ( kapusta czerwona, marchew,  jabłko, cebula, jogurt naturalny) kompot wieloowocowy, woda, owoc                                                        ok. 450 kcal                                                    

·         Alergeny oznaczono tłustym drukiem

·         Zastrzega się prawo zmiany w jadłospisie w przypadkach niezależnych od przedszkola ( np.  wysoka absencja itp. )

·         Jadłospis pozytywnie zaopiniowany przez  dietetyka  ,,Projekt Zdrowie”

 

 

 

Jabłko zapiekane z kruszonką, jogurt owocowy( jabłko, masło (z mleka) mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny ( z mleka) brzoskwinia)

                          ok. 170kcal

 
Poniedziałek

25.03.2023

chleb pszenno-żytni i wieloziarnisty 30g z masłem 10g, filet z kurczaka 20g, pomidor koktajlowy, kakao z mlekiem, herbata z czerwonokrzewu, owoc

   ok. 350kcal

Zupa ogórkowa  z ziemniakami 200g, ( ćwiartka kurczaka, ogórek kiszony, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, śmietana 12%, zioła) kluseczki leniwe z masłem i cukrem( mąka pszenna, jaja, twaróg ( z mleka)) 150g,marchewka do chrupania,  kompot wieloowocowy, owoc

woda                                                                                             

                                                                                                ok. 530 kcal

Kisiel owocowy ( wyrób własny – sok pomarańczowy 100%, mąka ziemniaczana, cukier) krążki orkiszowe ( mąka orkiszowa 99,9%, sól)

ok. 160kcal

 
 Wtorek

26.03.2023

Chleb pszenno-żytni i orkiszowy z masłem, kasza manna( z pszenicy) na mleku 200g, herbata żurawinowa, owoc

                            ok. 330kcal

Zupa porowa z kaszą jaglaną( ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, kasza jaglana, zioła,  śmietana 12%)  pulpety drobiowe w sosie marchewkowym 60g ( filet drobiowy, cebula, olej, bułka wodna, jaja, zioła, bulion warzywny, marchew, mąka pszenna, śmietana 12%) ziemniaki 100g, brokuł na parze,  kompot , owoc, woda                        ok.600 kcal Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta twarogowa z warzywami (twaróg

( z mleka) ogórek kiszony, koperek, rzodkiewka) herbata z cytryną    

ok. 160kcal

 
Środa

27.03.2023

Chleb pszenno-żytni i słonecznikowy 30g, masło

10g, szynka tradycyjna wieprzowa, sałata zielona, kawa z mlekiem, herbata z czerwonokrzewu, owoc                   ok. 340kcal

Barszcz biały z jajkiem 200g ( ćwiartka kurczaka, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, mąka pszenna, zakwas barszczu białego, zioła, jaja, śmietana 12%)  ryż  na mleku z prażonym jabłkami i cynamonem 150g, kompot wieloowocowy, owoc, woda                                                                             ok.  500 kcal Muffinki cukiniowe ( wyrób własny- mąka pszenna, mąka razowa, jaja, olej, cukier, soda, cukinia, cukier waniliowy) herbata z cytryną   ok.200kcal  
Czwartek

28.03.2023

Chleb pszenno-żytni i graham 30g, masło 10g, pasta jajeczna ( jaja, ogórek kiszony, szczypiorek, jogurt grecki ( z mleka)) herbata z owoców leśnych, kakao na mleku, owoc       ok. 350kcal Zupa marchewkowo-rosołkowa  ( ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, zioła, ) z mini makaronem  200g ( mąka pszenna makaronowa, jaja, woda) bitki wieprzowe duszone ( schab, zioła, mąka pszenna, śmietana 12%) kasza jęczmienno-gryczana 150g, fasolka szparagowa na maśle, kompot wieloowocowy, owoc, woda                      

                                                                                             ok. 650 kcal

Jogurt malinowy ( wyrób własny- jogurt grecki ( z mleka) maliny, cukier z wanilią)    ok.180kcal  

 

 

 

Piątek

29.03.2023

 

 

 

                           

 

  • Alergeny oznaczono tłustym drukiem
  • Zastrzega się prawo zmiany w jadłospisie w przypadkach niezależnych od przedszkola ( np.  wysoka absencja dzieci itp.)
  • Jadłospis pozytywnie zaopiniowany przez dietetyka   „ Projekt  Zdrowie”
Skip to content